ilbis.com - BISTRC ON-LINE!

 

ROMAN
GUSTINČIČ

DOMINUS DE WISTRIS

J.V.

BRIKA

HOME

       OB RAZSTAVI

 

Romanove umetnine, ki se nam na prvi pogled kažejo kot stoli, so po svojem bistvu in namenu precej več. Presežek slejkoprej postane očiten tako z vidika obrti in umetnosti, kot tudi vsakdanjega udejstvovanja, filozofije ter življenjskih prizadevanj avtorja. Pri tem več kot uspešno črpa ter hkrati - z izvirnim človeškim čudenjem, fascinacijo - odkriva navdih in ustvarjalno energijo v svoji okolici, živih spominih in prijateljih. Vse to na docela izviren način zlije v formo stola tako, da ta postane naš skupni prijatelj.

Zato nikakor ni pretirana ugotovitev, da je Roman stvarnik novih, presežnih kvalitet, ki jih naravnost čudežno oživlja iz prašnega mraka pozabe in odrinjenosti. Iz odvečnega balasta nam torej vrača prepotrebna pribežališča pred svetom, ki nas - same sebi ter druge drugim - vse hitreje melje in preobraža v prav tak balast... Hvala Roman, da si nam spet pričaral to toplo zavetje noninega pestovanja - Kantrege.

A izvirni namen Kantreg ni sedenje - prej nasprotno, saj ne avtor ne njegovi prijatelji in bližnji, po katerih jih poimenuje, niso nagnjeni k brezdelnemu posedanju ali celo za-sedenju na svojih stolčkih. Zavezani so srečnemu naporu zavestnega spreminjanja sebe, okolice in sveta na bolje - k popolnosti. Tako ti "stoli" napeljujejo k samopremisleku in k ustvarjalnemu pristopu tako vase kot v svet, hkrati pa ponujajo skrivni kotiček za oddih, ki utrujenih in ranjenih nikdar ne bo izneveril. Niti v primeru, ko bi se želeli ustaliti ter se varno umakniti iz vsakdana neprestanih izzivov in preizkušenj, saj takrat Kantrega  vlije nov elan...

In vsakdo se znova, znova vrnil rad bo v objem Kantrege - posedeti le, morda zalizat rane, si nabrat moči, vzpodbude za podvige nove - in kakor nas družijo ti stoli, tako naj nas družijo dejanja.

                                                                                                                                               Kristjan Verbič