100si

 

KAKO ZGRADIM VETRNO ELEKTRARNO?

Navodila za spretne domače mojstre

Prva stran Gradnja 2 Gradnja 3 Gradnja 4
 

Imate za hišo lepo, nedotaknjeno pokrajino? Živite na deželi, daleč od mestnega vrveža? Vidite ob pogledu skozi okno le gozd in travnike? Lahko spite pri odprtem oknu, ker je zunaj tako mirno?

Potem je skrajni čas za spremembo:

Zgradite vetrnico!

Enostavnejše je, kot si mislite. Potrebujete le zelen griček. Vetrovnost okoliša ni posebej pomembna. Če ste v dvomih, naročite kar številko večjo vetrnico; s tem boste izenačili morebitni primanjkljaj vetra. Denar pri tem ne igra nobene vloge, saj se vam bo zahvaljujoč državni politiki spodbujanja gradnje vetrnih elektrarn investicija večkratno povrnila.

Če se kdo pritožuje (zaradi uničenja pokrajine in njenega obremenjevanja s hrupom), se ne vznemirjajte. Večino nergačev lahko preslepite s pojasnilom, da vaše početje koristi okolju. Zelo trdovratnim nasprotnikom ponudite finančno soudeležbo: kdor ima od vetrnic koristi, je naposled zavezan k molku. Če imate proti sebi odločitev lokalne skupnosti, se ne dajte preplašiti. Koga pa v demokraciji sploh še zanima volja ljudstva, če so državni zakoni na vaši strani!

Med nami povedano: tisto o varovanju okolja je le pretveza. Že davno se je izkazalo, da vetrne elektrarne okolju bolj škodijo kot koristijo. Toda pri pričakovanem letnem donosu lahko temu rečemo tudi nujna laž in ji pogledamo skozi prste.

Torej veselo na delo!

Najprej potrebujete temelj. Pri tem nikar ne varčujte na napačnem koncu! Vaša vetrnica naj bi stala najmanj dvajset let. Toliko časa boste namreč vašo elektriko lahko prodajali po predpisani odkupni ceni, ki vam jo jamči država. Prostovoljno vam takšne pretirano visoke cene ne bi plačal noben distributer električne energije.

Najprej izkopljite lepo veliko luknjo. 16 metrov premera ni preveč. Nato kot podlago vlijte vanjo stabilno betonsko ploščo.

Zadostna količina jeklenega ožičenja (po navodilih proizvajalca vetrnic) tvori jedro temeljev. Vetrnica se ne sme takoj prekucniti, če slučajno res kdaj zapiha močnejši veter.

Zdaj lahko naročite nekaj tovorov pripravljenega betona. 800 kubičnih metrov bo ravno pravšnja mera.

Masivni kalupi poskrbijo za željeno obliko temelja.

Ko je luknja zapolnjena, se sploh ne sluti več, koliko armiranega betona je skritega v njej. Morda se sprašujete, kako ga boste po 20 ali 30 letih odstranili. Nikar si ne belite glave s tem. Beton bo ostal tam za vedno.

 

Prva stran  

Naprej ====>


powered by ILBIS.COM bistrc on-line!